Dandang


Lumpang (Ngisor) lan Dandang (nDuwur)

Lumpang (Ngisor) lan Dandang (nDuwur)

Dandang

Gambar wonten nginggil meniko inggih punika salah sijini perangkat pawon sing biasa kasebut Dandang. Dandang kuwi salah siji perangkat pawon sing gunane kanggo ngeliwet. Ngliwet kui pangertene gawe sego. Nang tlatah Jawa umume jaman durung usum Rice Cooker utowo Magic Jar, Dandang kui kebutuhane ibu-ibu sing primer lan utomo. Ngeliwet nganggo dandang dipercoyo men sega sing diliwet luwih enak lan tanak. Dandang dewe digawe soko tembogo sing bentuke rodo mirip koyo piala. Sumonggo menawi badhe nyawang wonten foto nginggil punika.

Foto sing ono nduwur iku ceritane tak potret soko pwaone simbahku pas aku mulih deso rikolo riyoyo Idul Fitri kala wingi. Nang omahe simbahku, sing jenenge ngliwet isih ngganggo sarana dandang amarga isih seneng nganggo perabot sing tradisional. Sego sak durunge dimasak ono nang dandang, kudu diliwet dhisik nganggo kendil. Dadi beras sing bar diwususi, jur disori banyu sak cukupe terus dimasak dhisik nganggo kendil nganti sak untoro. Yen wes kiro-kiro setengah mateng banjur dipindahne ono njero dandang sing wes panas.

Dandang kui perabote isoh dibagi loro bagian. Bagian ngisor lan bagian nduwur. Bates antarane bagian nduwur lan bagian ngisor dipisahne karo plat bolong koyo saringan. Bagian ngisor plat kui kudu diisi banyu sak cukupe gen isoh ngetokke uap dinggo matengke sego sing bar rampung diliwet nganggo kendil ono sak nduwure plat bolong-bolong kui. Sementara bagian dandang sing nduwur diisi sego sing setengah mateng soko kendil. Nah, mulo lewat proses sing dowo iku, sego sing dimasak nganggo dandang biasane luwih keroso enak, tanak, lan pulen.

Dandang ora mung isoh dinggo masak sego wae. Menawi sampeyan pengin gawe tiwul, pepes, lemper, utowo aran panganan sing butuh panasing uap banyu, ugo isoh nganggo perabot dandang. Ananging jaman saiki wes angel nemoni wujud dandang ono ning kutho-kutho amargo perabot tradisonal iki wes mulai diganti Rice Cooker utowo Magic Jar. Akibate, akeh poro tukang gawe dandang saiki wes do bangkrut amargo uwong-uwong luwih seneng nganggo perabot listrik gawean wong Chino iku.

Yen saiki weruh kahanan tukang-tukang gawe dandang iku pancen mrihatinke lan marai ngelus dodo. Aku gur isoh donga wae gen poro tukang dandang iku tetep isoh urip mulyo lan sentoso. Amin.

Ahmed Fikreatif

.:: Jika Saudara / i menyukai tulisan ini, maka sekarang Anda dapat memberikan apresiasi dengan ikut memberikan donasi / kontribusi finansial ala Blogger. Jika Saudara / i membenci sebagian atau keseluruhan tulisan ini pun saya tetap mempersilakan untuk ikut memberikan donasi. Namun, jika saudara / i tidak bersedia memberikan donasi, itu pun tidak mengapa… Caranya, silakan baca link berikut ini ( klik di sini..! ) ::.

“Gajah Mati Meninggalkan Gading, Harimau Mati Meninggalkan Belang, Manusia Mati Meninggalkan Nama, Blogger Mati Meninggalkan Postingan”

Iklan

4 Tanggapan

  1. amiennn ^^ hiihihih @_@ wuink wuinkkk

    • @Cempaka: Kenapa kok wuing wuing?

  2. iiiisssshhh ndak ngerti aku..hahaha
    *bukan orang jawa..tp pgn banget belajar bahasa jawaaa 😦
    **eeh ngerti deng sedikit2 😀

    • @JAsmine: Emange mau nyari suami org Jawa, kok ngebet bgt pengin belajar bhs Jawa…

      tinggal datang saja ke Solo or Jogja dan disana selama 5 th. insya Allah bisa ndiri

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: